Veri Gazeteciliği ve Paradigma Değişimi: Haritalar

Temanın ilk yazısında pandeminin yayılımı ile ilgili başarılı öngörü modellemelerini içeren haberleri öne çıkarmıştım:

Paradigma Değişimi: Veri Gazeteciliğinde Modellemeler ve Öngörüler

Bu yazıda ise yine pandemiyi ele alan, harita üzerinde görselleştirilen ve veri gazeteciliği açısından önem taşıdığını düşündüğüm haber örneklerini listeliyorum.

Financial Times editörleri Andres Schipani ve Bryan Harris’in hazırladığı haber dikkat çekiyor. Brezilya hükümeti, son yıllarda Amazon ormanlarında yarattığı tahribatla gündemdeydi. Başkan Bolsonaro’nun otoyol projesinin hayata geçirilmesiyle, daha önce balta girmemiş bölgelerde yangınlar artmış ve bu durum Bolsonaro’nun eylemlerinin sık sık kamuoyunda yer almasına neden olmuştu. Yerel halk, politik kararların yarattığı sorunlarla boğuşurken, bir yandan da Kovid-19 ile mücadele etmek zorunda kaldı. Kalabalıklardan uzakta yaşadıkları için bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu düşünülen yerli halk arasında ölüm vakaları artmaya devam ediyor. FT editörleri, iki krizi bir araya getirerek dünyayı ilgilendiren yerel bir hikâye oluşturmuş ve bunu görselleştirerek sunmuş. Haberde, Brezilya’da tahrip edilen bölgelere dikkat çekiliyor. Haberin tamamını okumak için:

Amazon’da Koronavirüs krizi: “Botlarda ölüyorlar” 

Veri gazeteciliği açısından kayda değer bir haber olduğunu düşünüyorum: The Upshot ekibinden Kevin Quealy, araştırma odaklı yaklaşımıyla yeni dönem gazeteciliğin tüm aşamalarını başarıyla tamamlamış. Pandemiden en çok etkilenen ülkelerden biri olan ABD’de, en çok etkilenen şehirlerden biri de New York olmuştu. Hastalığa yakalanan bireyler arasında ünlülerin de bulunması (ya da test imkânına sahip olmaları) pandeminin “sınıf” tanımadığına dair görüşleri gündeme getirmişti. Ancak, New York Times haberi bize bu durumun aksini gösteriyor. New York’un en zengin muhitleri sessizleşmiş ve bölge sakinleri şehri terk etmiş. Bu çalışmada, yıllık gelir ile doğrudan bir ilişki saptanmış. Veri toplama aşamasında, akıllı telefon lokasyon verileri kullanılmış. New York sakinlerinin nereye gittikleri, haberde harita üzerinde detaylı olarak aktarılmış.

Zenginler New York’tan kaçıyor: Peki virüsten kaçılabilir mi?

El Pais, manşet ve sürmanşetlerde sıkça veri haberlerine alan ayırarak bu pratiğe verdiği önemi gösteriyor. Mariano Zafra, Patricia R. Blanco ve Luis Sevillano Pires’in hazırladığı rutin Covid-19 haberi her gün güncelleniyor. İnteraktif harita, şehirler, tarih ve vaka durumlarını anlamak açısından oldukça bilgi verici. Habere göz atmak için:

İspanya’da Koronavirüs bilançosu: İnteraktif harita

Guardian’dan Pablo Gutiérrez dünya geneli pandemi verilerini harita ve grafiklerle derlemiş. Habere göz atmak için:

Koronavirüs’ten en çok hangi ülkeler etkilendi?

Kovid-19’un etkilerine dair veri odaklı içerik paylaşımları yalnızca haber odaları ile sınırlı kalmadı elbette. Dünya çapında 30 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olduğunu belirten Fitbit, kullanıcılarının fiziksel aktivitelerinde yaşanan değişimleri harita aracılığıyla görselleştirerek paylaşıma sundu:

Koronavirüsün dünya çapında fiziksel aktivite üzerindeki etkisi

Reuters’tan Chris Canipe’nin hazırladığı detaylı içerik, ABD’de vatandaşların kullandığı akıllı telefonların lokasyon verilerinden yararlanmış. Haberde eyaletlere ve şehirlere göre ABD vatandaşlarının hareketliliği analiz edilmiş. Bölgelerini değiştiren vatandaşların gelir durumları grafikler aracılığıyla karşılaştırılmış.

ABD’de sosyal mesafe: Bölgelere ve gelir durumuna göre analiz

The Economist editörleri, ABD’deki virüs yayılımının ürkütücü boyutlarını etkileşimli haritayla ve onu destekleyen grafiklerle masaya yatırmış. Vaka ve ölüm oranlarını ön plana çıkaran haritada ABD’nin güney doğusunun deyim yerindeyse virüse teslim olduğunu ileri sürmek yanlış olmayacaktır.

Koronavirüs’ün ABD boyunca yürüyüşü

The Economist editörleri “Daily Chart” sayfalarında, pandeminin demokratik ve/veya otokratik ülkelerde yapılacak genel ve yerel seçimler üzerinde etkilerini ele almış. Veri gazeteciliğinin en önemli çıktıları arasında elbette olaylara “kuşbakışı” gözlemi kazandırması yatıyor. Bununla birlikte bu gözlemin sağladığı yeni bakış açıları da ortaya çıkıyor.

Pandemi dünya genelinde yapılacak seçimleri olumsuz etkiliyor

The Guardian editörleri Seán Clarke, Antonio Voce, Pablo Gutiérrez ve Frank Hulley-Jones Koronavirüs’ün ilk 100 günlük yayılma sürecini Dünya haritası üzerine işledi. Ayrıca bu süreçteki kırılma noktalarını da hikâyeleştirdi. Etkileşimli haberi incelemek için:

Koronavirüs dünyaya nasıl yayıldı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir