Propublica, Google’ın sahiplik yapıları belirlenemeyen ve gizli olarak kaydedilen reklam iş birliklerinin bir kısmını açığa çıkardı. Rakiplerine göre çalıştığı web sayfalarının gizlilik oranları en yüksek olan Google; dezenformasyon içeren haberleri yayımlayan, pornografik içerik yayan, dolandırıcılık yapan ve ayrıca korsan içerik paylaşan web sayfalarında yayımlanan reklamlardan ciddi miktarda gelir elde etti.
İşe Yarar Paylaşım:
TikTok’un 7,5 millyon görüntülenme alan bir içerik için kullanıcıya ne kadar ödeme yaptığını merak edenler paylaşımı ve altındaki yorumları okuyabilir.
Twitter’daki değişim sosyal medyada dalgalanmanın öncüsü olabilir
Geçmiş dönem Twitter yönetiminin; komplo teorileri, yanıltıcı bilgiler ve karar alması güç siyasi konularda sorumluluk alarak taraf olduğu görülmüştü. Platform yöneticilerinin bu tavrı daha sonra Facebook ve YouTube’a da sirayet ediyordu. Elon Musk’ın bu konulara yaklaşımı şimdiye kadar tam aksi yönde görünüyor ve öyle ki kendisi eski yönetimin kararlarını da sürekli eleştiriyor. Fast Company’de yer alan yazıda, Twitter’ın zorlu kararları almada teşviki olmadan ve ilk tepkileri absorbe etmeden, Facebook ve YouTube gibi platformların omurga gerektiren politika değişiklikleri konusunda daha tereddütlü olabileceğine işaret edilmiş.
Katar’ın unutulan göçmen işçileri
Dünya Kupasının yankıları sönümlenirken hiç yaptırım uygulanmadan Batı basınında yalnızca “tek tük” haberle sınırlı kalan göçmen işçi sorunları devam ediyor. Guardian’da yayımlanan röportajda Doha’da işçilerin çalışma saatleri, ödenekleri, konaklama koşulları ve ödenmeyen maaşlarına yer verilmiş. Röportajda en dikkat çeken kısım ise Katarlıların işçilere karşı davranışları sonucu onların kendilerini alt sınıfa ait hissetmeleri.
TikTok sınıfı derslere başladı
New York Times, sosyal medya stratejisti görevinin yanısıra TikTok dersleri vermeye başlayan kullanıcıya dair bir haber yayımladı. TikTok “eğitmeni” Loren, öğrencilerine nasıl video içeriği oluşturmaları gerektiğinden influencer olmanın inceliklerine dair ipuçlarını aktarıyor. Loren’e göre; içerik üretenler trendleri tespit edip, niş içerik oluşturabilir ve kuşaklar arası kültür savaşlarını da başarıyla canlandırabilirse platformun yıldızı olabilir. Influencerlık dersi olur mu demeyin, oluyormuş 🙂
Rusya’dan İran’a ambargoyu delen yol
Batı ülkeleri tarafından ambargo uygulanan iki ülke Rusya ve İran, Avrupa’yı dolaşmadan kullanabilecekleri yeni ticaret yoluna ciddi ölçüde yatırım yapıyorlar. Bloomberg’de yer alan ve çeşitli veri analizleri ile desteklenen haberde statik harita görselleştirme ve gemi hareketliliğini yansıtan dinamik animasyon haritaya başvurulmuş.
Slot makinelerinin doğası ve kazanma olasıklarına dair ilginç bir haber
Guardian’da yer alan ve slot makinelerinin bağımlılık yapan doğasına odaklanan haber, son zamanlarda sıklıkla gördüğümüz ve web altyapısının tüm imkânlarını kullanan unsurlara sahip. Oyunlaştırılarak aktarılan haberde, kazanma olasılıkları dinamik grafiklerle destekleniyor ve ayrıca oyuncuların makinelerde geçirdiği süreyi uzatmak için onların psikolojilerini etkileyen etmenler uzman tarafından açıklanıyor.
Haftanın Önerileri:
- Geçtiğimiz ayın son günlerinde GQ’da yayımlanan yazıda, TikTok’ta kısa sürede kazanılan fakat aynı sürede kaybedilen şöhret ele alınıyor. Diğer platformlardaki istikrarlı büyüme ve kalıcı takipçilerin aksine TikTok’ta, kısa sürede içerik izlenme sayıları milyonlara ulaşan fakat daha sonra aynı ilgiyi yakalayamayan kullanıcıların “geçici şöhreti” ile ilgili yazı dikkate değer.
- Amazon’un kısa süre önce satın aldığı en büyük robot elektrik süpürgelerinden biri olan iRobot’a ait bir modelin kaydettiği ses, fotoğraf ve video görüntüleri sosyal medyaya sızdı. Bu veriler yapay zeka çalışmalarını desteklemek ve süpürmenin ötesine geçebilecek cihazları yaratmak için kullanıcıların da izniyle depolanıyor. Fakat MIT Technology Review‘e göre bu verilerin aktarım sürecinde sızıntıya yol açabilecek çok sayıda boşluk bulunuyor.
- Propublica’da yer alan habere göre, Google uzun süredir ABD ordusunun 1917’den itibaren depoladığı insan doku örneklerini dijitalleştirmeye çalışıyor. Platformun iddiası, bu verilerin ticari kaygılarla değil kanser ve benzeri hastalıkların teşhisine katkı sağlayacak bilgisayar modellemeleri için kullanılacağı yönünde.
- Kısa ve dikey videoların kullanıcılar tarafından benimsenmesiyle popüler olan TikTok, içerik sürelerini 10 dakikaya kadar uzatmasının ardından YouTube ile rekabeti genişleterek yatay içeriklerin de tam ekranla destekleneceğini açıkladı.
- R ile ilgilenmek isteyenler, Twitter’da ilgili etiketlerin sıklık analizinin nasıl yapıldığının Dr. Akın Ünver tarafından aktarıldığı içeriğe göz atabilir.
- Haber bülteni ve sosyal medya hesapları ile binlerce kişiye ulaşan ve ABD’nin en ünlü futbol muhabirlerinden olan Grant Wahl’un ölüm sebebinin damar yırtılması olduğu açıklandı. 8. kez bir kupayı yerinden aktaran deneyimli gazeteci, Arjantin-Hollanda maçı sırasında yere yığılmış ve sonrasında kurtarılamamıştı. Katar’da mülteci ölümlerini haberleştirmiş, giydiği gökkuşağı baskılı tişörtü ile gözaltına alınarak kupa boyunca uygulanan yasakları gündeme getirmişti. Grant Wahl’un ölümünün ardından çeşitli spekülasyonlar ortaya çıkmıştı.
- Reuters, Microsoft’un Netflix’i önümüzdeki yıl içerisinde satın almak için hamle yapabileceğine dair bir haber yayımladı. İki şirket arasında Netflix’te yayımlanacak reklamlı-abonelik sistemi için iş birliği yapılmıştı.
- Radar verilerine günümüz haberlerinde sıklıkla başvurulmasına dair kısa bir yazıyı bloğumda ele almıştım. Özellikle elitlerin özel jetlerinin konumları gündemde yer alıyordu. Elon Musk daha önce kendi jetiyle ilgili paylaşımları ifade özgürlüğü olarak nitelendirmiş olsa da Musk’ın jetinin konumunu paylaşan @ElonJet isimli hesap Twitter’da askıya alındı.
- Geçtiğimiz yıl Diep Nep tarafından paylaşılan Morgan Freeman’ın deepfake videosu Twitter’da bugünlerde dolaşıma girerek milyonlarca kullanıcıya erişti. Videonun altında deepfake ve özellikle seçim dönemlerinde potansiyel kullanımları üzerine türlü endişeler yer alıyor.
- TikTok’ta -stay-at-home girlfriends- evdeki kız arkadaş etiketiyle yapılan paylaşımlar giderek artıyor. İşi bırakarak evde yaşamanın avantajlarını paylaşan kadınlar, kadınların iş hayatındaki kazanımlarına zarar verdiği gerekçesiyle de eleştiriliyor. Bu konuyu ele alan ilgili yazı okunabilir.
- ChatGPT gündemi devam ederken geçtiğimiz hafta Zeynep Tüfekçi’nin eğitim bağlamında sohbet botunu değerlendirdiği yazı yayımlandı. Platon bugün yaşasaydı alfabe hakkındaki endişelerinin benzerini ChatGPT için de duyar mıydık?
Burada paylaştığım çoğu içerik arşivleme içgüdüsüyle, aslında her dönem işime yarayabileceğini düşündüğüm; Evernote, Pocket ve sosyal medya hesaplarımın yer işaretlerinde biriktirdiğim haberlerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Bu şekilde daha düzenli ve benimle benzer gündemi takip edenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Buraya kadar okuduğunuza göre bülteni ilgi duyabileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza tavsiye edebilirsiniz. Görüşmek üzere…
Bir yanıt yazın